NEŽNA MO(GO)Č(NOST) ŠMARNIC

Prepoznavna in z veliko simbolike obdana rastlina, je ponos vsakega vrta, čudovito pa uspeva tudi kot zasaditev v loncih. 

Vir : Pinterest

Convallaria majalis (znanstveno ime), splošno znana kot šmarnica, je korenikasta trajnica, ki jo v cvetenju lahko opazujemo od maja do junija. Njena domovina je Evropa, najdemo pa jo tudi na drugih celinah.

Spada v rod Convallaris, kjer je tudi edina predstavnica. Širše jo uvrščamo v držino lilijevk. Velja za zelo strupeno rastlino. 

Vsaka rastlina ima od 2 do 3 vzporedno žilasto suličasto ovalne do eliptično zelene liste. Spomladi se od središča vsake listne grude dvigne pokončno do rahlo usločeno cvetoče steblo, ki nosi enostransko grozdje odkimajočih, zvonastih, sladko dišečih, belih cvetov. Po cvetenju rodi plodove, rdeče jagode, ki so prav tako kot ostali deli rastline strupeni. 

Vir : Pinterest

VELIK SIMBOLNI POMEN

Že v zgodovini šmarnica nosi velik pomen pri starih Germanih, ko je bila posvečena boginji ljubezni in plodnosti.

Prav tako se njen pomen izkazuje v krščanstvu, saj predstavlja kar nekaj različnih motivov, povezanih z Marijinim brezmadežnim spočetjem, njeno ponižnostjo, zasledimo pa jo tudi v obliki simbola odrešenja.

Kljub strupenosti velja tudi za eno najstarejših rastlin ljudskega zdravilstva.

Šmarnico pri nas poznamo tudi pod imenom Solzica, katero je v slovenski literaturi poznano tudi po istoimenski črtici Prežihovega Voranca (Solzice). 

VZGOJA IN SKRB

Šmarnica velja za preprosto rastlino, ki pri vzgoji in skrbi ne zahteva veliko. Uspeva tako v prostih saditvah kot loncih, kjer njeni preprosti, a čudovti, omamno dišeči cvetovi, pridejo še posebej do izraza.

Prijajo ji vlažna, rodovitna, organsko bogata in dobro odcednih tla. 

Sadimo jo na senčna območja, najpogosteje pod drevjem ali večjimi grmovnicami, kjer se bo ob ugodnih pogojih hitro razširila. Sami jo lahko razmnožujemo spomladi ali jeseni z delitvijo korenin.

Vir: Gardenia.net

Posebna vrsta šmarnica “Rosea” se od bolj poznane bele različice ne razlikuje veliko in je čudovita izbira za dodajanje edinstvenega in dišečega cvetja spomladanskemu vrtu.

Vir: Pinterest

Šmarnica velja za zaščiteno vrsto, doboljeno pa je nabiranje manjših šopkov, saj lepo uspeva tudi v vazi.