V novo sezono vstopamo polni zagona in z veliko prijetnimi, cvetočimi spomini na preteklo poletje, ki sicer zaradi vremenskih izzivov ni bilo najbolj "polno", vsekakor pa je bilo najbolj "cvetoče raznoliko" do sedaj in kar nekaj sort dalij smo zabeležili kot "najljubše". Te resnično lahko tako odločno in toplo priporočamo.

CVETILNIKOVIH 9 NAJLJUBŠIH ZA SEZONO 2024

Vsaka zase izjemna in hkrati tako drugačna. Nekateri cvetovi bodo kot rezano cvetje obstojni tudi do 10 dni, spet drugi bodo izjemna paša za opraševalce. Nekatere sorte so zaradi nižje rasti primernejše za lonce, spet druge bodo prevzele svoj, nekoliko bolj dominanten prostor na gredici.

Dobrodošli, da preko naših fotografij in podrobnejši opisov (naših subjektivnih vtisov) spoznate takšne, ki so pri nas našle poseben prostor. 

1.

Dalija CAFE AU LAIT

Predstavljena davnega leta 1968 še danes velja za eno najbolj zaželenih sort dalij nasploh. Njeni pastelni, nežni odtenki, ki se prepletajo od nežno (puder) roza do kremne barve očarajo vsakogar. Vsekakor pa barva cveta ni njena edina prednost. Tukaj je še oblika in velikost cvetov, ki dosegajo premer tudi do 20 cm in več. Dolga stebla in neprestano cvetenje skozi vso poletje do pozne jeseni pa dodate še zadnjo piko na i. Sorta, ki vsekakor ne sme manjkati na vašem vrtu.

  

2.

Dalija CREME DE COGNAC

Ne dovolj zgovorna fotografija na embalaži je kdaj pa kdaj tudi prednost. Zagotovi vam, da sorta dalije verjetno ne bo tako hitro razprodana, hkrati pa boste bili nad odtenki cvetov "v živo" tako zelo pozitivno presenečeni. Dalija Creme de Cognac spada v najširšo skupino dalij - dekorativne ter je nekoliko nižje, grmičaste rasti. Cvetki morda ne bodo prva izbira za rezano cvetje, bodo pa izjemno dopolnili barvno paleto na vrtu, zaradi nižje rasti pa je zelo primerna tudi za sajenje v lonce. Je naša lanska favoritka in tako veseli smo, da vam jo lahko letos priporočimo. Čarobno lepa, izjemna.

  

3.

Dalija HONKA (MIX)

Ena izmed sort, ki zaenkrat še ni na voljo v posamičnem pakiranju, ampak samo v mešanici, imenovani HONKA Mix. Zvezdaste dalije ne navdušijo vedno vsakega ljubitelja poletnih cvetov, a tukaj verjamemo, da si bomo kar hitro "enotni". Tako zelo jo priporočamo, saj bo vrtu dodala izjemen pečat, ne samo zaradi posebne oblike cvetov, pač pa tudi zaradi števila le teh. In tudi opraševalci jih bodo tako navdušeni sprejeli.

  

4. 

Dalija MY LOVE

Če bi nas vprašali prejšnjo sezono, bi razmišljali celo o tem, da je morda ne bi vključili v asortima, saj na ta sorta dalije na gredici ne izstopa po čem posebnem. A potem je tukaj priložnost, ko potrebujemo cvetje, predvsem v beli, za poletne, dolgo obstojne šopke in aranžmaje. In prav na tem mestu ta skrit, "beli dragulj" nastopi svoj čas. Snežno beli cvetovi, ki so ob koncih nekoliko bolj ostro zaobljeni, bodo v vazi zdržali tudi do 10 dni.

  

5.

Dalija POLKA

Počasi prihajamo k intenzivnejšim tonom. :) Novost v tej sezoni, ki jo sami spremljamo že drugo sezono. Lansko leto podarjen gomolj smo res skrbno hranili in še posebej negovali, saj so fotografije na spletu obljubljale nekaj res posebnega. In ni nas razočarala. Cvetki, ki so sicer nekoliko manjši od pričakovanih (premer do cca.10cm), so tako drugačni od večine ostalih. Tukaj je še rahlo rdeča obroba na vsakem cvetnem listu, ter sredica v sončno rumeni. Vsekakor predstavnica, ki navduši. 

 

6. 

Dalija PREFERENCE

Po naših izkušnjah je ta, v tako zaželene tone cvetov odeta dalija, najkasneje cvetoča, saj njene cvetke prej kot v poletju lahko pričakujete od zgodnje jeseni, ko nastopi v vsem svojem sijaju. Za pest veliki cvetovi so skoraj popolni, tudi ko jih pogledamo z zadnje strani. Krasijo dolga, ravna stebla, ki jih je za to skupino dalij zavidljivo veliko. Vse te lastnosti pa prepričajo tudi, ko izbiramo dalije za rezano cvetje. Zagotovo vas bo navdušila.

  

7.

Dalija WINE EYED JILL

Vsako sezono znova nam gomolji te sorte, ki spada v skupino "pompon" poidejo še preden zakorakamo v polno sezono. Nežni toni, ki se prelivajo od svetlo rumene do nežno roza, sredico pa okrasi še nekoliko temnejši odtenek, so resnično posebni. Opazimo jih tako v gredicah kot v družbi cvetočega in zelenega v šopkih. Zaradi višje rasti in razvejanosti je priporočljivo tej sorti že ob sajenju gomoljev dodati oporo. 

 

8. 

Dalija MARY EVELINE

Na prvi pogled skrivnostna, preprosta, a tako zelo lepa. Navdušijo nas izjemni, drobni temno rdeči cvetki, ki v notranjosti skrivajo snežno bele, privihane cvetne liste. Dolga, obstojna stebla bodo polepšala nasade trajnic,, zagotovo pa bodo privabila tudi nešteto koristnih žuželk. In še namig, cvetovi so kljub preprostosti dolgo obstojni tudi kot rezano cvetje.

  

9. 

Dalija ARABIAN NIGHT

Na njo nas vežejo prav posebni spomini, saj je prva sorte dalije, ki je prvo sezono "Cvetilnika" zacvetela na naši gredici. Nekoliko drobnejši cvetovi, kot pri večini dekorativnih sort, so magično, temno, bordo, vinsko, rdeče barve. Bohotijo se na dolgih steblih, hkrati pa so obstojni več dni, kar pomeni, da bodo prišli prav tudi vsem ljubiteljem ustvarjanja šopkov.