Bilo je enkrat na začetku poletja, ko smo se prvič srečali z drago Matejo. Iskren nasmeh, in neizmerna ljubezen do narave, ki jo pri njej začutite takoj. Pogled na instagram profil je bil zavidljiv. Tako lepo, čutno, skrbno ustvarjanje. Venčki so njena strast, in ko jih vidite v živo, težko izberete najlepšega. Iz zelenja, nabranega v naravi, cvetnja vzgojenega na lastnem vrtu, skrbno spleteni v šopke ki na koncu dobijo najlepšo podobo venca. Popolnost. In kdo lepše bi začel pot naših gostujočih zapisov kot ona. Z vami bo delila ne samo ljubezen do zelenja in cvetja, amapk tudi uporabne nasvete kako seti semena najljubših poletnih cvetlic.  

Mnogi, ki me tako ali drugače spremljate že veste, da sem v veliki meri ljubiteljica narave. Ves material za izdelavo izdelkov si naberem v naravi. Večino cvetočih okrasnih rastlin za izdelavo venčkov in šopkov pa vzgojim kar sama. Vrtnarim že od malih nog. Mi je v veselje in sprostitev. Da vzgojim rastlinico iz semena do zdrave cvetoče lepotice je zame res pravi uspeh. Toliko neke skrbnosti, vztrajnosti in konec koncev tudi znanja je za vsem tem. Rastline so kot mi, ljudje. Za rast potrebujejo vodo, hrano in ljubezen. Hrano v začetni fazi dobijo iz substrata, zato je pomembno da je res kvaliteten. Rastline je potrebno tudi gnojiti, ker preko gnojil dobijo določene elemente, potrebne za rast in razvoj.

SEJEMO CVETOČE ENOLETNICE 

Tokrat se bom osredotočila na cvetoče enoletnice, ki si jih lahko vzgoji prav vsak. Za vse enoletice je značilno, da v eni rastni sezoni vzkalijo, se razvijejo, zacvetijo in dozorijo v seme. Nekatere med njimi lahko sejemo kar na prosto. Večina enoletnic je boljše sejati najprej v platojčke, da vzklijejo v močne in zdrave sejančke, ter jih potem sadimo na prosto. Primerne so tako rekoč za vse vrtne kotičke. Za sončne ali pol senčne lege gredic, za lonce in korita, so tudi odlično dopolnilo na vrtu, kjer manjka cvetoč pridih, lahko jih gojimo tudi kot rezano cvetje za lastno uporabo, da skozi celo poletje ustvarjamo pisane šopke za svoje vaze.

Moja setvena sezona se začne v sredini marca. Vsak vrtičkar ali ljubitelj cvetlic se na setveno sezono pripravi po svoje. Jaz ne kompliciram. Najprej si naredim seznam vseh enoletnic, ki jih bom sejala. Pripravim setvene platoje s substratom. V platoje posejem seme cvetlic in ga posipam s tanko plastjo substrata, ki mu primešam vermikulit. Vermikulit uravnava vlažnost in zračnost substrata, kar omogoči semenu lažje klitje. Vsak platojček označim s imenom semena/rastline, da potem ob vzklitju rastlinice vem za katero sorto gre. Platojčke pokrijem s folijo, ki prepušča svetlobo in zadržuje vlago. Nato platojčke dam na okensko polico, kjer je dovolj svetlobe in toplote za vznik. Seme kali pri temperaturi med 10*C in 20*C. Vsako seme je različno, nekatero vzklije že v treh dneh, drugo rabi kakšen teden. Ker vse rabi svoj čas, je tudi pri klitju semena potrebna potrpežljivost. Ko so rastlinice dovolj velike (kadar imajo poleg dveh kličnih listov vsaj enega pravega) in razvijejo lep korenisnki sistem, so preimerne za pikiranje v večje lončke. S pikiranjem malim sadikam omogočimo več prostora, da pred saditvijo na prosto zrastejo večje in močnejše. Idealen čas za sajenje na prosto je meseca maja po ledenih možeh. Če jih sadimo prej jih je priporočljivo zaščititi pred takratno zmrzaljo. Zelo se že veselim letošnje setvene sezone. Imam tudi nekaj novih sort semen cinij in kozmej, in, ko vzklijejo ter zrastejo, bo z njimi moj vrt še bol cvetoč in pisan. Želim vam uspešno sejanje, Mateja (Travniška)

Več o Matejinem usvarjanju si lahko ogladate tukaj