Ko začnemo s pisanjem objave o tulipanih, se iskreno kar težko odločimo, kako jih opisati in kje začeti.
Pa začnimo po vrsti, pri osnovah in nekaj podatkih, ki so vam že bolj ali manj poznani: 

Tulipani izvirajo iz Turčije, na Nizozemsko so prišli v 16. stoletju, postali priljubljeni in se od tam nato širili po vsem svetu.
Njihova prepoznavnost je bila v zgodovini zaznamovana tudi z izjemno visokimi cenami - čas poimenovan "Tulip Mania" v 17. stoletju.
Skoraj 90 % vseh (čebulic) tulipanov, ki so na trgu, prihaja iz Nizozemske. 
Preproste vrste cvetijo sorazmerno kratek čas (3-7 dni), bolj polne tudi do 3 tedne. 
Obstajajo v nešteto različnih barvnih odtenkih in mnogih oblikah cvetov, do danes je tako zabeleženih preko 3000 različnih sort.
So ena izmed najmanj zahtevnih cvetlic za vzgojo.

Ali ste vedeli?
  • V času "Tulip Manije" je bila čebulica tulipana vredna celo več kot stanovanje na slavnem predelu Amsterdama.
  • Potrebnih je 15-20 let, da čebulice nove sorte tulipana postane na voljo za komercialno prodajo.

DELITEV V SKUPINE

Tulipane v botaničnem svetu glede na čas cvetenja ter velikost in obliko cveta razvrščamo v različne skupine: 

  • ENOSTAVNI ZGODNJI: socvetje 6 lističev, cvetijo zelo zgodaj, sredi aprila, višina: od 15-40 cm
  • POLNJENI ZGODNJI: cvetovi podobni potonikam, cvetijo zgodaj, višina: 30 - 40 cm
  • TRIUMPH: široka paleta barv in sort, močna stebla, hitro odcvetijo, cvetijo "vmes"
  • DARWINOVI KRIŽANCI: "najboljši" tulipani, zelo primerni za rezano cvetje, višina: do 60 cm
  • DARWINOVI TULIPANI: zaobljeni cvetovi, ki se na soncu malo razprejo, višina: do 75 cm
  • LILIJECVETNI TULIPANI: dolgi, ozki cvetovi, konice cvetov se ob cvetenju obrnejo navzven, "vmesni"
  • REMBRANDTOVI TULIPANI: njihova "živopisanost" je iz preteklosti povezana z okužbo z virusi, danes zdrava vrsta z ostanki obarvanosti
  • PAPAGAJSKI: resasti, perju podobni veliki cvetovi, višina : do 60 cm
  • ENOSTAVNI POZNI: preprosti, cvetijo kasneje, višina : do 75 cm
  • POLNJENI POZNI: cvetijo kasneje, polnjeni veliki cvetovi
  • ZELENOCVETNI: v cvetovih imajo značilno zeleno liso, cvetijo zelo dolgo, primerni za rezano cvetje
  • LOKVANJECVETNI KAUFMANNOVI TULIPANI: nizke rasti (10-20 cm), barva cveta drugačna ob cvetenju kot pred tem
  • FOSTERJEVI: potomci divjega tulipana Tulipa Fosteriana, cvetijo zgodaj, srednje visoke rasti
  • GREIGOVI: potomci divjega tulipana Tulipa Greigii

Kultivarji vsake izmed naštetih sort so sami zase najlepši in izjemni. V nadaljevanju pa izpostavimo nekaj karakteristik tistih, ki so vas in nas do sedaj najbolj navdušile: 

DARWINOVI HIBRIDI

Eni izmed tistih cvetov, ki bo videzu na fotografijah niso nič kaj posebnega, saj se njihova kvaliteta skriva drugje. Izkušeni vrtnarji jih tako že poznajo in vedo, zakaj ne smejo manjkati prav na vsakem vrtu. S širokim naborom barv, ki zastopajo ta kultivar, je njihova skrivnost v izjemno obstojnih cvetovih (tudi do 3 tedne) ter steblih, katerih višina pogosto sega vse do pol metra in še više. Kot taki so še posebej zaželeni za rezano cvetje. Med sortami, ki jih najdete tudi v naši ponudbi, vsekakor izstopa sorta Design Impression (1). Suličasti, zdravi listi barve evklipta na robu nežno prehajajo v belino, kar jih loči od večine še preden zacvetijo. Njihovi za dlan veliki cvetovi pa krasijo odtenki marelične, roza ter svetlo roza barve. 

 

POLNJENI CVETOVI

"So to res tulipani?" je vsekakor vprašanje, ki ga tako pogosto slišimo skozi vso njihovo cvetočo sezono. Pa ta ni kratka -  za polnjene sorte namreč velja, da jih najdemo tako med zgodnjimi (cvetijo v začetku aprila) kot tudi med poznimi, majskimi. Njihova lepota je neskončna, cvetovi obstojni vse do 14 dni pa skozi dobo (od)cvetenja postajajo veliki tudi za dlan ter sproti spreminjajo barve v nekoliko bolj bledikaste, pastelne ali v sivejše nijanse odete tone. Barvna paleta izbora sort? Izjemna. Če brskamo po arhivu letošnje pomladi, pa med najljubše vsekakor prištejemo : Tulipani Blue Diamond (1), tulipani Columbus (2), tulipani Drumline (3), tulipani Cooper Image (ki ga za to sezono žal nismo uspeli dodati v ponudbo), tulipani Wyndham in še mnogi drugi.

 

BOTANIČNI TULIPANI

Drobni cvetki, ki v sebi skrivajo veliko. Tudi nabor sort je takšen, da bodo krasna družba na vrtu tako v prvih tednih pomladi kot tudi proti koncu. Zelo jih priporočamo za zasaditev v glinene lonce, prijali bodo jim tudi takšni manjšega premera. V kolikor jih sadite na gredice z ostalimi sortami pazite na to, da družba cvetočega ne bo previsoka. V tem primeru jih lahko višji cvetovi kar hitro "zasenčijo" kar pomeni, da bodo zaradi pomanjkanja svetlobe slabše uspevali. 
Med sortami, ki jih sami najbolj občudujemo so:
Tulipani Turkestanica, tulipani Polychroma (1), tulipani Sylvestris (2), tulipani Pulchella Persian Pearl, tulipani Clusiana Stellata, ...

 

*EKSKLUZIVNE SORTE

Čeprav je nabor sort tulipanov res izjemen in se že pri "navadnih" težko odločimo, katere izbrati, je tukaj še češnja na vrhu torte. Ekskluzivne sorte so tiste, katerih nabor si štejemo za poseben privilegij. Sorte, katerih cvetove v takšni polnosti za naslednje sezone teže zagotovimo, a je čebulice vsekakor vredno izbrati, tudi zaradi navadno večjih, nadpovprečnih velikosti. Iskreno zapišemo, da nas lepota vseh ne očara tako, pri nekaterih lahko prej govorimo o posebnostih, umetnosti narave, ki bi jo včasih prej kot na kak vrt že lahko umestili v "botanično" galerijo.
A skupaj z vami se vsako sezono znova učimo, da lepota nima meja. Katere pa dodamo med najljubše in takšne, ki so res dih jemajoče?
Tokratni izbor temelji izključno samo na naših izkušnjah: 
Tulipani Mascotte, Tulipani Dream Touch (1), Tulipani Queensland, Tulipani Sensual Touch, ...

 

Skoraj smo že priklicali pomlad :) In ko bomo v naslednjih tednih pridno zasajali naše gredice in posode, in med njimi morda še vedno ne bo čebulic teh tako prepoznavnih soustvarjalcev lepote pomladi se ustavimo še tukaj:

Oglejte si naš priročnik 10 RAZLOGOV, ZAKAJ VZGOJITI TULIPANE.

Priročnik 10 RAZLOGOV, ZAKAJ VZGOJITI TULIPANE

Naj vas navdihnejo in navdušijo. 

GREDICE CVETILNIK sezona 2022 in 2023

Podobe iz zasaditev v lonce: 

Cvetovi tulipanov so izvrstni tudi kot rezano cvetje