V času, ko nas na vrtovih razvajajo dalije, je še kako prisotna misel na pomlad. A tudi na jesen. Izbira čebulic pomladi cvetočih cvetlic je ponovno izjemna, nabor sort pa skoraj neskončen. In pri vseh teh lepotah včasih pozabimo, da so tukaj tudi drobni, a nič manj lepi cvetovi jesenskega žafrana, katerih čebulice sadimo (da zacvetijo še to sezono) med prvimi, v septembru in oktobru. 

In kaj je tisto, najlepše - s cvetovi bomo nagrajeni že novembra in decembra. 

Čebulice sadimo na prosto ali v lonce, sami smo za prikaz tokrat izbrali sajenje v lonce.

POSTOPEK SAJENJA - TAKO PREPROSTO JE

1.

Izberemo želen lonec. V kolikor izberemo že uporabljen lonec, tega predhodno dobro očistimo.

Vzamemo kvaliteten substrat ter z njim zapolnimo lonec do dobre polovice. 

2.

Čebulice enakomerno, lahko tudi nekoliko gosteje, razporedimo po površini. Poganjek (koničast del čebulice) je obrnjen navzgor. Čebulice nato rahlo "potisnemo" v substrat.


3.

Zapolnimo z dodatnim slojem substrata. Dobro zalijemo ter pripravljeno zasaditev postavimo na prosto - na sončno in nekoliko zavetno mesto. 


Da podkrepimo vso lepoto:

Tukaj so utrinki iz lanske sezone, ko smo 4. oktobra v lončke posadili čebulice.

S cvetovi nas je skoraj mesec po tem kot prvi razvajal podlesek Waterlily (5. novembra), skoraj mesec za tem, 9. decembra pa smo ob sončnih dneh uživali v cvetovih žafrana Speciosus.


SAJENJE NA PROSTO

V kolikor sadite na prosto, je dobro upoštevati sledeče: Kot že omenjeno, za cvetenje v prvem letu čebulice sadimo v drugi polovici septembra ter oktobra. Sadimo v dobro odcedna tla, na sončne dele gredic, v razmaku 5-10 cm in globino 3x velikosti čebulice. 


NEGA PO CVETENJU

Podobno kot pri pomladnih čebulnicah, tudi pri jesenskem žafranu počakamo, da po cvetenju listi porumenijo in se posušijo, šele nato jih odstranimo. S tem si bomo zagotovili cvetenje tudi naslednje sezone. 

Žafrani so tudi popolnoma odporni na zmrzal, zato cvetove ni potrebno dodatno zaščititi. 



Ponudbo čebulic jesenskih cvetov - različnih sort žafranov ter podleska najdete tukaj.