Ko smo si zamišljali, kako bi izbrane vazice RojPottery in z njimi t.i. ježke za urejanje cvetja uvedli in predstavili vam, dragi naši, so nam misli švignile na prelep ambient, dom, v katerem ustvarja vsestransko nadarjena, natančna in veselja do vsega lepega polna Jasmina Mihelak

Postavitve in fotografije na njenem instagram profilu velikokrat vzamejo dih, še posebej tiste, ki vključujejo zelenje in cvetje. 

In podobno je bilo sedaj, ko nam je kak teden nazaj poslala prvo fotografijo. 

"Jaz sem navdušena" je zapisala. In tako smo mi, odkar imamo te prelepe vazice RojPottery x Cvetilnik in odkar jim je Jasmina dodala tisto piko na i. In vse to je z veseljem delila tudi z nami. 


 

Kako in zakaj uporabiti ježek za urejanje cvetličnih dekoracij

Pri urejanju cvetja imamo neskončno možnosti. Eden izmed načinov je ikebana. Ikebana je japonska umetnost urejanja cvetja, katere tradicija sega v 7. stoletje. Natančna in zapletena filozofija, polna pravil temelji na estetskih in filozofski načelih. Od umetnika zahtevajo absolutno koncentracijo. Osnovni pribor poleg rastlin sta posoda in tako imenovan Kenzan­- cvetlični ježek.

Če pustimo vso japonsko zapleteno filozofijo ob strani nam lahko cvetlični ježek nudi obilo sproščenega ustvarjanja z cvetjem. Omogoča nam postavitev rastlin v neki novi dimenziji in ustvari dramo, ali pa navduši s preprostostjo in minimalizmom.

 

S preprostimi koraki do lepega rezultata

Predlagam nekaj osnovnih navodil, ki bodo olajšala uporabo.

Ježek se postavi v posodo, katero napolnimo z vodo. Rastline začnemo pritrjevati v sredino ježka in naduljujemo navzven. S tem preprečimo navzkrižno prepletanje pecljev. Pričnemo z debelejšimi peclji in dodajamo tanjše. Ko pritrjujemo peclje priporočam, da se primejo kot svinčnik, na koncu peclja. S tem pridobimo kontrolo in preprečimo lomljenje.

 

Glede na to, da je nivo vode v posodi nižji, je potrebna vsakodnevna kontrola in po potrebi doliti vodo.

Poleg sila preproste uporabe nam cvetlični ježek omogoča res izražanje domišljije.

Kaj pa je meni osebno najbolj všeč, je sam proces izdelave. Vzamem si čas, pripravim rastline in med postopkom res uživam. Bi lahko rekla; da je to moja meditacija.

 

 

 

Veliko prijetnega ustvarjanja želimo tudi vam.