Če vas pot na Nizozemsko zanese šele v pozni pomladi, nekje konec maja, vas bodo tudi takrat pričakala cvetoča polja. Ne toliko pisana in raznolika, a nič manj lepa.
Prevladovali bodo odtenki vijolične,modre, bele ter značilne kroglaste oblike cvetov, ki segajo skoraj do metra višine, bodo že od daleč nakazovale, za katero vrsto rastlin gre.

OKRASNI LUKI

Vsekakor ene izmed najbolj elegantnih, v vrtnih strukturah pa še posebej želenih čebulnic so.

SAJENJE ČEBULIC IN VZGOJA


Vzgoja je zelo preprosta. Čebulice pozno jeseni sadimo v dobro odcedna, hranljiva tla, izberemo jim sončno lego.
Pri saditvi pazimo, da bo razmik med čebulicami višjih sort dovolj velik (30 - 50 cm narazen), da se spomladi listi ne bodo preveč razrasli eden preko drugega.

Čebulice nižjih sorte z drobnimi cvetovi sadimo bolj gosto (10 - 20 cm narazen). Za lepše kulise je zaželeno sajenje v skupine (več čebulic enake sorte).
Če na vrtu ne najdete dovolj prostora, jih je dobrodošlo saditi tudi v lonce. Višje sorte bodo v njih prav tako odlično uspevale, zagotovimo jim le dovolj velik lonec.

NAJLJUBŠE SORTE

V kolikor pogledujete po simetričnih, geometrijsko skoraj popolnih silhuetah, so tukaj vsekakor predstavniki velikocvetnih sort:
Sorta Mount Everest (Fotografija 1) s snežno belimi cvetovi je prava izbira, še posebej pri bolj "zadržanih", v nevtralne in zelene odtenke odetih vrtovih.
Med modro, vijolično cvetočimi so stebla okrasnega luka Globemaster (Fotografija 2) v primerjavi s sorto His Excellency (Fotografija 3) nekoliko nižja, bodo pa njegovi cvetovi vsekakor večji v primerjavi s slednjim.

Od malo manj formalnih, a zato nič manj lepih, nas je že v prvi sezoni prepričala sorta Nectaroscordum siculum. Če se spomnimo velikosti jeseni posajenih čebulic, skoraj težko verjamemo, da iz njih zrastejo takšni mogotci. Pravijo jim tudi "medeni česen". Njihova kobulasta socvetja imajo ob koncih cvetove, ki so izrazito zvončaste oblike, vaš vrt pa bo z njimi lepši že konec maja, vse do junija.

Tukaj so še nižje, manj dominantne, a vsekakor izjemne sorte kot so okrasni luk Yellow Fantasy (Fotografija 4), sinje modra sorta Caeruleum (Fotografija 5), ter drobni cvetki okrasnega luka Cameleon (Fotografija 6). Vse te sorte so primerne za sajenje na robove gredic, čudovite bodo v kombinacijami s trajnicami, vrtnicami, odlično in z malo oskrbe bodo uspevale tudi v loncih, posodah in koritih.

Ne skrivamo, da se v prihajajoči cvetoči sezoni najbolj veselimo na videz nekoliko puhastih, snežno belih cvetov zelo priljubljene sorte Ping Pong.

Ne pozabimo pa še na naša dva favorita, ki izstopata zaradi več razlogov:

Okrasni luk Cristophii:
Pogosto izbrani kot “najboljši predstavnik okrasnih lukov”.
Informacijo smo sicer odkrili po naključju, ni pa naključje lanska zasaditev na vrtu. Omenjeni v prenekaterih vrtnarskih revijah svetovnih razsežnosti, so dejansko ena najboljših odločitev, ki jo lahko sprejmete pri načrtovanju zasaditev na vrtu. Cvetovi so dolgo obstojni (skoraj mesec), tako na gredicah kot v obliki rezanega cvetja. In tudi posušeni bodo izvrstana popestirtev aranžmajev in šopkov.

Okrasni luk Schubertii:
Skoraj zagotovo lahko trdimo, da vas bodo "v živo" tako zelo prepričali. Fotografije namreč težko prikažejo njihovo veličino, tako glede na velikost kot tudi obliko. Sodijo med trajnice, z rednim cvetenjem skozi 2 - 5 sezon, listje pa večinoma ovene še preden zacvetijo.
Cvetovi so značilne, zvezdaste oblike in lahko presežejo premer tudi do 30 cm. Vsekakor eni najbolj posebnih predstavnikov, ki sodijo v zbirko tako izkušenih kot malo bolj ljubiteljskih vrtičkarjev.

Okrasne luke vsekakor ne smemo spregledati, saj nam s cvetovi zapolnijo tudi bolj skromen čas cvetenja: ko so pozni tulipani že odcveteli in vemo, da bo do prvih cvetov dalij potrebno še kar nekaj časa.

Morda res ne bodo prevzeli mesta izjemnim tulipanom, ali pa dočakali slave poletnih kraljic, dalij, a zagotovo sodijo v sam vrh cvetočih predstavnikov. In ko je nabor sort tako poln, raznolik in mogočen, se že sedaj veselimo zgodnjih poletnih dni. Pa vi?