Narcise od nekdaj krasijo vrtove hiš in danes je, še posebej na kakšnih starejših posestvih, pogled na njihove kulise izjemen. Vse to je delo časa, vsaj desetletja, skozi katerega so se, brez posebne oskrbe, čebulice narcis tako namnožile. Ker večina sort cveti prej kot tulipani, nekje konec marca in aprila, so še toliko bolj zaželene, šopki njih pa eni najlepših.

Danes je zabeleženih skoraj neverjetnih, preko 26 tisoč različnih sort narcis, ki jih glede na obliko cveta in višino uvrščamo v različne skupine, skupno je teh preko 30.

Ne samo po lepoti, prepoznavne so tudi po tem, da so preproste za vzgojo in odporne na bolezni ter škodljivce. Še več, ponekod celo zasledimo, da čebulice uspešno odganjajo voluharja. Za razliko od večine spomladi cvetočih čebulnic pa jim, zraven sončne, prija tudi nekoliko bolj senčna lega (npr. pod krošnjami dreves).

Več o njihovi vzgoji pripravimo še v nadaljnih objavah, tukaj pa že sedaj najdete nekaj uporabnih informacij o sajenju, vzgoji in negi teh priljubljenih čebulnic.

Ker, kot pri večini cvetočega, lepota govori sama zase, smo za vas strnili utrinke cvetočih sezon na našem vrtu ter prikazali nekaj ustvarjanja, kjer smo jih uporabili kot rezano cvetje.

Na koncu pa vam ponujamo nekaj zabeleženih spominov iz izjemnih zasaditev gredic v parku Keukenhof, ki smo jih ujeli na letošnjem popotovanju. Upamo, da vam bodo priklicale radosti pomladnih dni in vas morda nagovorile, da v svojo zbirko to sezono dodate še kakšno sorto.

GREDICE CVETILNIK sezona 2022 in 2023

 

Podobe iz zasaditev v lonce: 

 

 

Cvetovi narcis uporabljeni kot rezano cvetje

 

 

PARK KEUKENHOF, APRIL 2023