Za ljubitelje narave in vrtnarjenja je mesec februar eden izmed najbolj pričakovanih. Vsakodnevno pogledujemo po gredicah, ali že kaj naganja, med gozdnimi obronki in tratami hrepenimo po belini, ki jo naznanjajo zvončki in telohi, pogled navzgor pa sega na cvetoče veje leske. In če pomlad zaradi cvetja velikokrat povezujemo z rumeno barvo, smo tukaj.

Olesenela stebla in rumeni, drobni cvetovi, ki se nizajo tako bogato. In še preden se olista, nam ponudi živo rumene kulise, ki si jih zlahka prinesemo tudi v dom. Forzicija, res je. Grm, ki ga pri nas srečamo zelo pogosto, tudi v zasaditvi žive meje.

Forzicija_poganjki

In prav zato, ker verjamemo, da bodo dosegljiva izbira, smo se odločili, da jo tokrat uporabimo za predstavitev uporabe ježkov z nekoliko debelejšimi, olesenelimi stebli.

S preprostimi napotki vas bomo usmerili, da bo vaše ustvarjanje z uporabo ježkov za urejanje cvetja še prijetnejše. In da je vse bolj nazorno, smo tokrat uporabili izključno olesenele veje forzicije, ki jim seveda vedno po želji lahko dodate drugo zelenje ali cvetoče rastline.

Izberemo nekoliko večji ježek premera 50mm.

Višino stebel forzicije prilagodimo. Potrebujemo še ostre škarje ter vazico ali izbrano posodo, ki bo dala aranžmaju tisto piko na i.

Domišljiji lahko pustimo prosto pot, pozorni smo pa pri rezu vejic, saj le ta mora biti oster in poševen. Prav poševen rez nam namreč zagotovi, da lahko rastlino lepo nataknemo na igle ježka. V kolikor bomo steblo postavili na levo stran aranžmaja , tako tudi vrežemo (daljši del je obrnjen na levo), v kolikor na desno, vrežemo tako, da bo daljši del obrnjen desno.

Pri natikanju smo pozorni da vejo pritisnemo vse do konca igel. Po želji jo lahko takrat tudi upognemo v željeno smer.

Tako kot postavitev, tudi število vej izberemo poljubno. Višino lahko prilagodimo različno, da dosežemo večjo razgibanost aranžmaja v prostoru.

Ne pozabimo na vodo. To je sicer najbolje doliti pred začetkov ustvarjanja, zaradi boljše ponazoritve pa smo mi to tokrat storili naknadno.

Aranžma samo še postavimo na izbrano mesto in uživamo v opazovanju in odpiranju cvetov.

Vse lepo vam želimo, 

Tina (cvetilnik.si)