Vsako leto znova nas v enem izmed pomladnih mesecev pričaka vzdušje Velike noči. Če je barvanje pirhov tista stalnica, so tudi doma narejeni velikonočni okraski zadnja leta med najbolj zaželenimi. Vendar včasih tudi t.i. »diy« predstavljajo kar nekaj preglavic, dodatnih stroškov, z njimi tudi marsikdaj »smetimo«. Ker vas bi tudi tukaj želeli povabiti na vrt, v naravo, smo za vas pripravili ideje našega navdiha.

Nikakršnega seznama ne prilagamo, samo dobro voljo in sprehod v naravi priporočimo, vse ostalo pa bo mala malica. :)

Prepričani smo, da ima večino uporabljenih pripomočkov vsak od vas nekje »pri roki«, če ne, pa kar pogumno k temu, da ustvarite drugačno, svojo različico.

Pripravili smo dva različna predloga, ki smo jih kasneje tudi med seboj kombinirali.

1. 

PREPROSTI ZAJČKI IZ DREVESNIH VEJIC

Ker so v bližini našega doma pred kratkim žal posekali kar nekaj dreves, smo slednje izkoristili za »nabirko« vejevja in ostalega naravnega materiala. Idejo za zajčke smo dobili pri Esthershave, ker pa pri roki ni bilo primernega lepila, smo jih naredili po svoje in jih dodali h krožnikom, lahko so pa čudovit okras tudi obešeni na vratih.

 

NASVET ZA IZDELAVO

1. Vzamemo več rahlo razvejanih vejic* (3 – 5) ter jih upognemo na sredini, konca na polovici prekrižamo.

 

2. Na mestu, kjer se vejice križajo, zvežemo. Prvo z žico, kasneje smo dodali še vrvico iz rafije in bombaža (po želji dodate kašen okrasni trak, lahko je tudi debelejši).

      

3. Po želji lahko dodate tudi kakšno vejico pomladnega cvetja, pozorni bodite le, da ne vsebuje strupov in da ne veni prehitro.

*Vejice, ki jih boste uporabili naj bodo lahko upogljive (to lahko preizkusite še preden vejico odrežete, priporočena debelina je nekje 1-3 mm).

 

2. 

PODSTAVEK ZA JAJČKA IZ ŽICE

Tudi vam kdaj "nagajajo" velikonočna jajca (pirhi), ki zaradi svoje oblike nikakor ne »stojijo« po vaši želji? Našli smo res prisrčno in preprosto rešitev,

narejeno v manj kot 5ih minutah. Vse kar potrebujete je žica in kanček spretnosti.

 

NASVET ZA IZDELAVO

1. Vzamemo (aranžerko) žico, dolžina naj bo približno 25-30 cm.

2. Na dolžini 5-7 cm jo ovijemo okoli prsta in 6-7 krat navijemo.

 

3. Pustim približno 8 cm razmaka ter ponovimo 2. korak. Ta postopek ponovimo še 2x,  da dobimo 4 »nožice«.

4. Ovijemo skupaj v celoto.

5. Upognemo na predelu nožic in na vseh 4ih stičiščih. Malo »poravnamo« in preprost podstavke za jajca je pripravljen.

 

TAKO PREPROSTO IN TAKO LEPO

Uporabili smo lesena jajca, za katera smo predhodno nabrali cvetje ter ga primerno stisnili v Cvetilnici (stiskalnici cvetja). Za lepljenje stiskanega cvetja na lesena jajca smo uporabili Mekol lepilo. Poslužili smo se tudi pravih jajc, katere smo izdolbli in očistili, vanje dolili nekaj vode in jim dodali cvetje iz zelenice, vrta.

 

 

Veliko zabavnega in navdihujočega vam želimo pri ustvarjanju.