naročilocena
skupaj 0.00
Vaša košarica je prazna 
Na blagajno

IZBIRA IN SAJENJE (čebulice in gomolji poleti cvetočih rastlin)

Vse kar morate vedeti pred nakupom in o saditvi kraljic poletnih vrtov dalijah ter ostalih cvetlicah (lilije, gladiole,...)

1. KDAJ JE PRAVI ČAS ZA NAKUP ČEBULIC IN GOMOLJEV POLETI CVETOČIH RASTLIN? Da si zagotovimo pestro izbiro in hkrati kvaliteto, čebulice in gomolje kupujemo čimprej, na začetku sezone, ko so na voljo. Pri nas s ponudbo začnemo v mesecu marcu. *Pri cvetilnik.si je hramba čebulic in gomoljev (tako kot tudi ostalih semen) skrbno nadzorovana.

2. NA KAJ SMO POZORNI PRI NAKUPU GOMOLJEV IN ČEBULIC POLETI CVETOČIH RASTLIN? Pri nakupu čebulic in gomoljev smo pozorni, da so čebulice zdrave in trde na otip. Pri izbiri gomoljev pazimo, da so ti polni, niso izsušeni (mehkejši na otip) in zdravi. Pozorni smo tudi na poreklo in kvaliteto pridelovalca (priznani, uveljavljeni pridelovalci). Pri teh lahko navadno najdemo tudi veliko širši nabor različnih sort.

3. KAKO HRANIMO ČEBULICE IN GOMOLJE POLETI CVETOČIH RASTLIN PRED SADITVIJO? Čebulice in gomolje hranimo v temnem, dobro prezračenem prostoru, pri temperaturi med med 5 in 15 stopinj cezija.

4. KDAJ SADIMO ČEBULICE IN GOMOLJE POLETI CVETOČIH RASTLIN? Čebulice sadimo med marcem in majem, lahko še tudi junija, najkasneje julija (dalije). V sadilne lončke jih za »gnanje« sadimo že marca, neposredno v zemljo sadimo po 15. maju (po ledenih možeh) oz. ko je možnost zmrzali mimo.

5. ALI MORAMO ČEBULICE IN GOMOLJE POLETI CVETOČIH RASTLIN PRED SADITVIJO NAMOČITI? Čebulic ni zaželeno namakati, gomolje lahko za vzpodbudo rasti rastline predhodno namočimo.

6. ALI MORAMO ČEBULICE IN GOMOLJE POLETI CVETOČIH RASTLIN PREDHODNO SADITI V LONČKE, POSODE? V kolikor želimo cvetenje že zgodaj poleti, lahko gomolje predhodno posadimo v lonce premera cca. 14 cm. Tako posajene hranimo v rastlinjaku ali prostoru, kjer ni pretoplo.

7. ALI LAHKO SADIMO ČEBULICE IN GOMOLJE POLETI CVETOČIH RASTLIN V LONCE, KORITA, VEČJE POSODE? Prav vse čebulice in gomolje poleti cvetočih rastlin lahko sadimo tudi v lonce. Pazimo, da je lonec dovolj velik (orientiramo se na vrsto in višino rastline), ter da ima na dnu drenažno odprtino (luknjice za odtekanje vode).

8. NA KAKŠNO LEGO SADIMO ČEBULICE IN GOMOLJE POLETI CVETOČIH RASTLIN? Sadimo na sončne dele gredic in vrta.

9. V KAKŠNA TLA SADIMO ČEBULICE IN GOMOLJE POLETI CVETOČIH RASTLIN? Sadimo v dobro odcedna, prepustna tla, po potrebi dodamo ohranila.


 

SKRB ZA RASTLINO OB CVETENJU (poleti cvetoče rastline)

Kako skrbimo za cvetoče dalije, lilije, gladiole
  1. KAKO POGOSTO ZALIVAMO CVETOČO RASTLINO? Cvetočo rastlino zalivamo glede na zunanje pogoje, najpogosteje to storimo 1x na dan, ob močnejšem soncu in višjih temperaturah zalivamo 2 x na dan.
  1. ALI JE BOLJE ZALIVATI ZJUTRAJ ALI ZVEČER? Zalivanje je priporočeno zjutraj, ko so temperature prijetnejše. Priporočamo, da zalivate bolj izdatno in redkeje.
  1. ALI JE POTREBNO CVETOČE RASTLINE GNOJITI? Da zagotovimo boljšo rast in zdravje, rastline dognojujemo z za to pripravljenimi preparati. Priporočamo gnojila, ki temeljijo na naravni bazi. Pri postopku gnojenja upoštevamo navodila proizvajalcev.
  1. ALI MORAMO ODCVETELE CVETOVE ODSTRANJEVATI? Cvetove sproti odstranjujemo, saj se tako rastlina obnavlja in si s tem zagotovimo neprestano cvetenje. 

REZANO CVETJE - Triki za daljšo obstojnost (dalije, gladiole, lilije)

Ni lepšega kot domače rezano cvetje v vazi. Z nekaj triki pa bo to obstojno še dlje.

DALIJE : daljšo obstojnost si zagotovimo, če steblo s cvetom odrežemo zjutraj in takrat, ko cvet še ni popolnoma odprt.

LILIJE : steblo s cvetom odrežemo, ko so popki obarvani in že na začetku odpiranja. Ob cvetenju sproti odstranjujemo prašnike, da preprečimo »smetenje«. Lilije veljajo za ene izmed najobstojnejših cvetlic, v vazi se ohranijo do 10 dni in dlje.

GLADIOLE : steblo odrežemo poševno, ko se popki začnejo odpirati, najbolje v jutranjem času. V vazi bodo ostale vse do 14 dni.