S preprosto delitvijo gomoljev do še večjega števila rastlin

Izjemno priročen, a na prvi pogled zahteven postopek, ki bo tudi za začetnike skozi sezone postal "mala malica".

Zakaj delimo gomolje dalij?

Dalije delimo z namenom, da jih razmnožimo ter jih hkrati tudi pomladimo. Iz enega "gomolja" lahko ob pravilnem, a hkrati enostavnem postopku, pridobimo lepo število novih priložnosti za odrasle rastline. Povprečno lahko iz enega lanskoletnega gomolja pridobimo vsaj 2, velikorat pa tudi mnogo več novih rastlin.


 • gomolj dalije pred delitvijo (ena odrasla rastlina)

 • gomolj dalije po delitvi (priložnost za 6 novih odsraslih rastlin)

 

Kdaj delimo gomolje dalij?

Dalije delimo pozno jeseni (pred skladiščenjem) ali spomladi (pred sajenjem).
Priporočamo delitev spomladi, saj so takrat očesa (novi poganjki) bolj vidna.
Za uspešno delitev prvo spoznajmo dele gomolja dalije :

SESTAVNI DELI GOMOLJA

*vsak na novo razdeljen gomolj mora imeti vsakega od teh delov.

 1. KRONA "crown"(označeno rumeno) na kateri so OČESA "eyes" (obkroženo rdeče) - mesto, iz katerega poženejo novi poganjki rastline
 2. VRAT (označeno zeleno) "neck" - povezava med krono (očesom) ter tuberjem
 3. TUBER (označeno modro) - del, kjer se skladiščijo hranila

 

POSTOPEK LOČEVANJA GOMOLJEV

1. Pretipajte in preglejte gomolj ter odstanite

 • Suhe, tanke, lanskoletne koreninice na koncu gomolja
 • Vse male, drobne gomoljčke (premera manj kot cca. 0,5 cm).
 • Prav tako je priporočljivo odrezati na otip mehke gomolje, saj obstaja možnost, da so gnili, kar lahko privede do propada celotnega gomolja (posledično tudi rastline).
 • Zlomljene gomoljčke. Gomolji ki se na mestu vratu slabše držijo preostalega dela.
 • “Mama” gomolj : če boste brskali po spletu, boste velikokrat zasledili, da odstranite tudi gomolj, ki je največji, najdebelejši in v primerjavi z ostalimi nekoliko temnejši.
  To je t.i. “mama tuber”, glavni gomolj iz katerega so se skozi prejšnje sezone razvili ostali gomolji. V koliko boste z deljenjem dobili dovolj veliko število želenih rastlin, lahko "mama" gomolj zavržete.

2. Delitev

Za uspešno delitev mora vsak na novo pridobljen gomolj imeti: oko (eyes) ter tuber (skladiščenje hranil). Vrat je na nekaterih gomoljčkih slabše viden, kar pa ne vpliva na kvaliteto rastline.
*Pri izjemno velikih gomoljih so nam lahko orientacija ostanki lanskoletnih stebel.

Preverimo mesta, kjer so vidna očesa dalij. Gomolj prvo optimalno z ostrimi, očiščenimi škarjami ali nožem prerežemo na polovico:

 

Pri vsaki polovici nato ob mestih, kjer so vidna očesa, naredimo oster rez. Pazimo, da očes ne poškodujemo ter da očesu pripada tudi "tuber". *na primeru na fotografiji spodaj je bil vrat nekoliko prelomljen, kar bi lahko posledično privedlo do propada rastline. Ker se je kazalo oko, smo gomolj vseeno obdržali:

 

Postopek ponovimo, dokler ne obrežemo vseh takšnih gomoljev. Pazimo, da ima vsak na novo razdeljen gomolj vse sestavne dele.

 

3. Sajenje razdeljenih gomoljev

Na novo pridobljene gomolje samo še čimprej posadimo ali jih primerno shranimo, da se ne posušijo.
V primeru, da smo gomolje predhodno posadili v lonce, jih neposredno na vrt, gredico presadimo po 15. maju (po nevarnosti zmrzali) oz. ko so rastline velike cca. 10-15 cm in so že lepo razvile koreninski sistem.

 

Želimo vam uspešno deljenje. Za vse nejasnosti in dodatne informacije smo vam z veseljem na voljo preko maila(info@cvetilnik.si) ali preko socialnih omrežij.