naročilocena
skupaj 0.00
Vaša košarica je prazna 
Na blagajno

Svetovalnica

Ko spomladi cvetoče čebulnice odcvetijo

Za vas smo pripravili nasvete, kako poskrbimo, da bo naslednja pomlad ponovno cvetoča.

Za vas smo pripravili nasvete, kako poskrbimo, da bo naslednja pomlad ponovno cvetoča.

TULIPANI

Kako ravnamo s tulipani ko odcvetijo? Ali jih pustimo v zemlji? Ali porežemo? Koliko porežemo? 

Skrb, da bi ponovno tako lepo cveteli še drugo leto je tako čisto na mestu. Da bi drugo sezono imeli kar najboljši »cvetoči« rezultat, prilagamo napotke. Za podkrepitev nasvetov smo prosili tudi drago Jernejo Jošar. 

POSAJENI NEPOSREDNO V ZEMLJO

V kolikor ste tulipane in ostale poleti cvetoče čebulnice sadili neposredno v zemljo (vrt, gredice, travnik,…) čebulice lahko pustite v zemlji.

V kolikor je lega čimbolj sončna, skoraj zagotovo lahko pričakujete veselje ob cvetenju naslednjo pomlad.

Preprostejši tulipani se bodo čez leta namnožili, posebne vrste brez vzpodbude z dodajanjem gnojil jeseni (in nekaj sreče) ne bodo tako polno cvetele. 

*Če uspete, lahko čebulice po tem, ko odmre nadzemni del rastline tudi izkopljete, hranite v suhem in hladnem prostoru, jeseni po potrebi ločite in jih ponovno posadite.

POSTOPEK OBREZOVANJA :

Tulipanom po tem, ko odcvetijo (ali njihovi cvetni listi že kažejo na to, da bodo odpadli), ODREŽETE cvetno steblo do prvega para listov od zgoraj navdol.

    

Liste pustite, da porumenijo in se posušijo, šele nato jih lahko popolnoma porežete. Preko listov s fotosintezo se čebulica polni s hranili, ki predstavljajo zalogo hrane in pogoj, da bodo naslednje leto tulipani spet cveteli.

*POSAJENI V LONCE

V kolikor ste tulipane sadili v lonce lahko njihove čebulice po tem, ko odmre nadzemni del rastline : ali presadite neposredno v zemljo ali jih pustite v loncu za naslednjo sezono. Postopek obrezovanja je enak kot je opisan zgoraj.

*Zaradi drugačnega okolja (lonec) so čebulice deležne več »stresa«, kar je lahko razlog, da naslednjo sezono več ne zacvetijo tako polno.

 

 


 

NARCISE

Narcise so veliko manj "zahtevne" kot tulipani.

Čebulice narcis vsekakor lahko pustite v zemlji, tam se bodo skozi leta namnožil in ustvarile prave kulise.

POSTOPEK OBREZOVANJA :

Po cvetenju je potrebno odstraniti cvetno steblo (ne samo vrh, ampak steblo v celoti). Liste pustite da odmrejo (porumenijo in se posušijo) , šele na to jih porežete.

*Podoben postopek velja za luke, žafrane, hrušice… (cvetne dele odstanimo, liste pustimo da popolnoma odmrejo, šele po tem jih porežemo do tal.)