naročilocena
skupaj 0.00
Vaša košarica je prazna 
Na blagajno

LILIJE

Lilije veljajo za trajnice, kar pomeni, da vas bodo razveseljevale sezono za sezono, čebulic pa v zimskem času ne rabimo izkopavati.
*Čebulice lilij so strupene za ljudi in živali, zato smo pozorni pri saditvi, da sadimo na mesta, kjer jih hišni ljubljenčki ne morejo izkopati.

SAJENJE NA PROSTO
Čebulice lilij sadimo od marca do maja (junija) ter od septembra do novembra, pazimo, da ob saditvi tla niso zamrznjena. Sadimo v dobro odcedna, hranljiva tla, v globino cca. 3x velikosti čebulice oz. 15 cm globoko. Za sajenje izberemo sončno mesto, razmak med čebulicami naj bo vsaj 5 cm, za lepši učinek lahko sadimo več čebulic iste sorte skupaj.

SAJENJE V LONCE
Lilije so zelo primerne in priljubljene tudi za sajenje v lonce.
Izberemo dovolj velik lonec ter kvaliteten substrat. Pazimo, da ima lonec na dnu luknje, ki bodo poskrbele za drenažo. Čebulico posadimo na cca. 1/3 globine lonca.
Priporočamo, da v izbrane lonce, posode, korita sadimo nižje sorte, ki ne potrebujejo dodatne opore.
Zasaditev postavimo na sončno mesto, po saditvi zalijemo.

*V kolikor še nimamo izbranega mesta za zasaditev ali izbranega lonca, lahko čebulice predčasno posadimo v manjše lončke, korita (premera vsaj 16 cm) in jih kasneje previdno presadimo na izbrano mesto.


 

GLADIOLE

Gladiole so trajne čebulnice, ki bodo leto za leto krasno uspevale, zelo primerne in priljubljene pa so tudi kot rezano cvetje. Skozi zimo čebulice na našem območju ni potrebno izkopavati. 

SAJENJE NA PROSTO
Čebulice gladiol sadimo od marca do junija. Izberemo sončno mesto, sadimo v globino cca. 3x velikosti čebulice v dobro odcedna, hranljiva tla. Sadimo v razmaku cca. 10 cm.Po saditvi izdatno zalijemo. 

SAJENJE V LONCE
Izberemo dovolj velik in globok lonec, premera vsaj 30 cm, v katerega lahko posadimo vsaj 5+ čebulic gladiol. Poskrbimo za drenažo. Čebulice gladiol sadimo na globino 1/3 lonca, po saditvi zalijemo. 

Za daljše cvetenje skozi poletje ter pozno v jesen, priporočamo, da čebulice sadite postopoma, na 14 dni. 


POTONIKE

Ene najbolj priljubljenih cvetlic zadnja leta so v naši ponudbi na voljo kot gole korenine, ki bodo z malo oskrbe skozi leta čudovito uspevale. 

SAJENJE NA PROSTO
Koreninske grude potonik sadimo zgodaj spomladi, takrat so na voljo tudi v naši ponudbi. Sicer koreninske grude potonik lahko sadimo tudi jeseni. Izberemo dobro osončeno mesto ter dobro odcedna, hranljiva tla. Na izbranem mestu izkopljemo luknjo globine cca.7-10 cm. Ker so večinoma v času sajenja poganjki že vidni, pazimo, da ne sadimo pregloboko, in da je po saditvi del poganjka viden nad površjem. Po saditvi izdatno zalijemo. Ker se bodo potonike skozi leta razrasle in nam sezono za sezono ponudile vedno večje število cvetov, priporočamo sajenje v razmaku vsaj 50 cm, odrasli rastlini pa ob cvetenju dodamo tudi oporo. 

SAJENJE V LONCE
Izberemo dovolj velik lonec, premera vsaj 30 cm, lahko tudi večjega. Poskrbimo za drenažo, izberemo kvaliteten substrat ter koreninsko grudo posadimo na globini cca. 7-10 cm nad zgornjim robom, vidni poganjki naj delno ostanejo nad površjem. Po saditvi izdatno zalijemo. 

V kolikor nam potonika cveti že prvo leto po saditvi gole korenine, priporočamo, da cvetne nastavke v zgodnji fazi (popke) odstranimo, saj s tem krepimo rastlino za naslednje sezone. 
*V primeru, da še nimamo izbranega mesta za zasaditev ali izbranega lonca, lahko koreninske grude potonik predhodno posadimo v manjše lončke, premera vsaj 20 cm) in jih kasneje previdno presadimo na izbrano mesto.