naročilocena
skupaj 0.00
Vaša košarica je prazna 
Na blagajno

Ranunkule in anemone

Gomoljčki ranunkul in čebulice anemon so ene izmed najbolj zaželenih v naši ponudbi, tako v jesenski kot pomladni sezoni. Ni težko reči, da so v primerjavi z dalijami te čebulnice nekoliko zahtevnejše za vzgojo, a vaja dela mojstra in vsekakor je vredno poizkusiti. Svetovni splet je poln nasvetov, informacij o vzgoji obojih, mi pa vam podelimo naše lastne izkušnje, vezane na “domačo” vzgojo in z omejitvijo tako prostora, kot tudi nekoliko časovnega zamika.


 

RANUNKULE

PRED SAJENJEM

1. Gomoljčke ranunkul pred saditvijo vedno namočimo v vodi sobne temperature za cca. 3-4 ure.
V kolikor želimo biti se natančnejši , lahko vodo vsako uro zamenjamo (s tem preprečimo morebiten razvoj bakterij), vendar to ni nujno. Pozorni smo predvsem na to, da jih ne namakamo dlje časa (več kot 4 ure), saj lahko v tem primeru čez čas začnejo gniti ter posledično propadejo. 

 
Gomoljčkek ranunkule pred namakanjem (Fotografija 1) in ob začetku namakanja (Fotografija 2)

 
Gomoljčki ranunkul po cca. 4ih urah (Fotografija 3) namakanja so skoraj podvojili velikost (Fotografija 4) 

2. Namočene gomoljčke ranunkul, ki so podvojili svojo velikost, presadimo v nizek plato, ki smo ga napolnili z rahlo navlaženim (ne mokrim!) substratom. Enakomerno razporejene (posajene) prekrijemo z rahlo plastjo substrata.

3. Potresemo z vermikulitom (za optimalno zadrževanje vlage) ter postavimo na svetlo mesto.

4. Po približno 7ih dneh bodo vidni prvi poganjki, po približno dveh do treh tednih pa jih že lahko presadimo na prosto ali presaditev v večje lončke.

  
Ranunkule so v zgodnji fazi rasti razvile lep koreninski sistem, prav tako je z listnimi nastavki. Takšne so primerne za presaditev na prosto ali v večje lončke. 
 
SPLOŠNO: 

Gomoljčke ranunkul sadimo zgodaj spomladi ali v jeseni v dobro odcedna, hranljiva tla, pazimo da v času saditve le ta niso zamrznjena. Izbiramo sončno mesto. V primeru neposredne saditve namočenih gomoljčkov na gredice priporočamo zelo zmerno zalivanje, za optimalnejšo in uspešnejšo rast jih sadimo v tunele (pokrite gredice).
 

ANEMONE

Pri vzgoji anemon sledimo enakemu postopku, kot smo ga opisali pri ranunkulah.

Razlika je le ta, da se čebulice po namakanju ne bodo bistveno spremenile svoje velikosti.