naročilocena
skupaj 0.00
Vaša košarica je prazna 
Na blagajno

VZGOJA IN SPLOŠNE INFORMACIJE (cvetoče rastline iz semen)

Vse kar morate vedeti pred nakupom in o setvi semen vaših najljubših cvetočih rastlin med katere spadajo cinije, kozmeje in ostale lepotice poletnih vrtov
 1. KDAJ JE PRAVI ČAS ZA NAKUP SEMEN? Da si zagotovimo pestro izbiro in hkrati kvaliteto, nakup semen opravimo čimprej, na začetku sezone, ko so na voljo. Pri cvetilnik.si s prodajo semen cvetočih rastlin začnemo v mesecu januarju. *Pri cvetilnik.si je hramba semen (tako kot tudi ostalih čebulic) skrbno nadzorovana.
 1. NA KAJ SMO POZORNI PRI NAKUPU SEMEN? Pri nakupu semen smo pozorni predvsem na poreklo in kvaliteto pridelovalca (priznani, uveljavljeni pridelovalci). Pri teh lahko navadno najdemo tudi širši nabor različnih sort.
 1. KAKO HRANIMO SEMENA PRED SETVIJO? Semena hranimo v temnem, dobro prezračenem prostoru, pri temperaturi med 5-10 stopinj cezija.
 1. KDAJ SEJEMO SEMENA CVETOČIH RASTLIN? Semena sejemo v lončke ali v za to pripravljene posode nekje med februarjem in majem, odvisno od vrste rastline. Upoštevamo dane vremenske pogoje in priporočila pridelovalcev, ki so zapisana na embalaži.
 1. ALI MORAMO SEMENA CVETOČIH RASTLIN PRED SETVIJO NAMOČITI? Semen cvetočih rastlin pred setvijo ne namakamo. 
 1. ALI MORAMO SEMENA CVETOČIH RASTLIN PREDHODNO SETI V SETVENE PLADNJE ALI ZA TO PRIPRAVLJENE POSODE, LONČKE? Za boljšo kaljivost je priporočeno semena seti v setvene pladnje ali za to pripravljene posodice. Priporočamo tudi uporabo ali pripravo iz že obstoječih izdelkov kot so porabljeni kartoni škatel za jajca, že uporabljeni in očiščeni plastični lončki z luknjicami na dnu, …S sajenjem v lončke, posode si lahko zagotovimo bolj optimalno kaljivost in posledično uspešnejšo rast rastline.
 1. KAKO SEJEMO SEMENA V SETVENE PLADNJE ALI SETVENE LONČKE? Uporabimo kvaliteten substrat, namenjen za vzgojo rastlin iz semen ali šotne ploščice (tabletke). Na sredini posodice, kamor bomo posadili seme s konjico palčice ali svinčnika izdolbemo luknjico, noter položimo seme ter prekrijemo s substratom. Dobro navlažimo s pršilko. Ne pozabimo tudi na označevanje, ob sejanju dodamo tablico za označevanje, da bomo kasneje vedeli, katero vrsto in sorto rastline smo posejali.
 1. ALI LAHKO SEMENA CVETOČIH RASTLIN SAMO PROSTO POTROSIMO PO ZEMLJI? Semena lahko prosto potrosimo po zemlji, upoštevamo priporočila pridelovalcev, ki so zapisana na embalaži semen. 
 1. KAKŠNA ZEMLJA JE NAJPRIMERNEJŠA ZA SEMENA? Izberemo dobro prepustno, rodovitno zemljo.
 1. NA KAKŠNO LEGO SEJEMO SEMENA? Semene sejemo na osončene dele vrta.
 1. KAKO SEJEMO SEMENA NEPOSREDNO V ZEMLJO? Razrahljamo zemljo ter semena potrosimo po izbranem mestu. Dobro zalijemo.
 1. KAKO ZALIVAMO SEMENA V FAZI KALJENJA? V fazi kaljenja skrbimo, da se zemlja ali substrat ne izsušita in da sta ves čas vlažna. To zagotovimo z rednim zalivanjem oziroma pršenjem, navadno 1x na dan.
 1. KAKO DOLGO KALIJO SEMENA? Semena različnih rastlin imajo različno časovno obdobje kaljenja, le to je pripisano pri vsaki etiketi rastline posebej, navadno pa je čas kaljenja cvetočih rastlin nekje med 7 – 20 dni.
 1. KAKO DOLGO TRAJA OD SEJANJA SEMENA CVETOČIH RASTLIN DO CVETENJA RASTLINE? Čas do cvetenja je odvisen od vrste cvetoče rastline, navadno traja do 14 tednov.

 


 

SKRB ZA RASTLINO OB CVETENJU (cvetoče rastline iz semen)

Kako skrbimo za cvetoče cinije, kozmeje in ostale vrste cvetlic, katerih semena najdete v naši ponudbi
 1. KAKO POGOSTO ZALIVAMO CVETOČO RASTLINO? Cvetočo rastlino zalivamo glede na zunanje pogoje, najpogosteje to storimo 1x na dan, ob močnejšem soncu in višjih temperaturah zalivamo 2 x na dan.
 1. ALI JE BOLJE ZALIVATI ZJUTRAJ ALI ZVEČER? Zalivanje je priporočeno zjutraj, ko so temperature prijetnejše. Priporočamo, da zalivate bolj izdatno in redkeje.
 1. ALI JE POTREBNO CVETOČE RASTLINE GNOJITI? Da zagotovimo boljšo rast in zdravje, rastline dognojujemo z za to pripravljenimi preparati. Priporočamo gnojila, ki temeljijo na naravni bazi. Pri postopku gnojenja upoštevamo navodila proizvajalcev.
 1. ALI MORAMO ODCVETELE CVETOVE ODSTRANJEVATI? Cvetove sproti odstranjujemo, saj se tako rastlina obnavlja in si s tem zagotovimo neprestano cvetenje. 

REZANO CVETJE - Triki za daljšo obstojnost (cinije, kozmeje)

Ni lepšega kot domače rezano cvetje v vazi. Z nekaj triki pa bo to obstojno še dlje.

CINIJE : Preden odrežemo steblo, cvetočo rastlino primemo nekje 20 cm pod cvetom. V kolikor je steblo rastline trdo, se ne upogiba, je rastlina odrasla za rezano cvetje. Takšen cvet v vazi obdrži obstojnost tudi do 10 dni.

KOZMEJE : Rastlino odrežemo, ko so vidni popki in ko so le ti že obarvani. Rastlina je kot rezano cvetje v vazi obstojna krajši čas, nekje 4 dni.