V fazi rasti lahko dalijam odstranjujemo tudi stranske cvetne brste (popke). Te tehnike se poslužujemo predvsem takrat, kadar želimo večje, polnejše cvetove ter daljša in bolj trdna stebla oziroma bomo cvetove dalij uporabili kot rezano cvetje.

Odstranjevanja stranskih cvetnih brstov se pri dalijah lotimo v fazi, ko so ti že vidni, vendar še niso preveč nagnani (vidne je razlika med »glavnim« cvetnim brstom, ter manjšima, stranskima).

Tehnike odstranjevanja se poslužujemo pri višjih dalijah (višina 80 cm + ) , predvsem za dosego večjih cvetov (dinnerplate, decorative, ball, pompon skupine). Pri dalijah, ki so manjše rastli (pod 70 cm; skupine topmix, gallery,… ) se zaradi želje po bujnejši rasti tega ne poslužujemo.  

Na fotografiji so prikazani cvetni brsti (popki) v različni fazi rasti. Spodaj v fazi, ki je najbolj optimalna za odstranitev, zgoraj v fazi, kjer je rastlina že izgubila nekaj energije za tvorbo cveta, vendar je popek še vedno smiselno odstraniti. 

POSTOPEK :

Primemo steblo z brsti, razpremo (1. fotografija) ter nežno odstranimo manjše cvetne brste (popke) (2. fotografija). To lahko storimo prosto, z roko, priporočamo, da to naredite zjutraj.

  

 

Z odstranitvijo 1,2 ali celo več stranskih popkov bomo rastlino tako spodbudili, da bo svojo energijo osredotočila na rast prevladujočega cveta. Posledično bodo cvetovi obstojnejši in večji. V zakup pa vzamemo, da bo v tem primeru cvetov tudi manj.