Za najboljše rezultate priporočamo uporabo stiskalnice, ki omogoča enakomerno stiskanje cvetja, hkrati pa bo to ob v nadaljevanju zapisanih nasvetih obdržalo najlepšo naravno barvo ter obliko.

 1. ALI LAHKO STISKAMO CVETJE SKOZI VSE LETO, SKOZI VSE LETNE ČASE? Prav v vsakem letnem času se najde lep nabor različnih vrst rastlin, ki se lahko stisnejo. Priporočamo izbor sezonskega, lokalnega cvetja, več priporočil pa najdete tukaj.
 1. KAKO IZBIRAMO RASTLINE, KI SO PRIMERNE ZA STISKANJE? Da bi stisnjeni cvetovi in rastline bili kar najlepši, jih izbiramo preudarno. V kolikor je le možno, se poslužujemo cvetja in rastlin s travnikov in/ali lokalno vzgojenega cvetja, ki ga najdemo na vrtu, v vrtnarijah.
 • Izbiramo cvetje in rastline, ki so zdrave in nimajo vidnih bolezni, znakov prisotnosti škodljivcev ali morebitnih poškodb.
 • Nabiramo sveže rastline, ki niso ovenele. V kolikor je del rastline ovenel, ta del odstranimo.
 • Nabiramo rastline, ki niso mokre od dežja ali rose oz. takšne, ki jih je sonce že osušilo.
 • Izbiramo cvetlice, ki imajo odprti cvet. Stiskamo lahko tudi vse vrste trav, bršljana in ostalo zelenje.
 • Ob izbiri cvetočih rastlin smo pozorni, da so cvetovi sveži. Barva ob stiskanju namreč delno zbledi, z nabirko svežih cvetov pa si zagotovimo, da je izguba intenzivnosti barve cveta ali lista rastline manjša.
 1. ALI PRI STISKANJU POTREBUJEMO DODATNE PRIPOMOČKE? Pri nabiranju cvetja in rastlin uporabljamo ostre škarje, ki zagotovijo pravilen in lep rez.  Za natančnejše polaganje in spravilo cvetja lahko uporabimo pinceto.
 1. KAKO RAZPOREDIMO RASTLINE PO STISKALNICI? Cvetje in listje vedno obrnemo tako, da je sprednji del rastline pritisnjen na papir, zadnji del pa obrnjen proti nam. Pri stiskanju cvetja pazimo, da so listi cveta lepo in enakomerno porazdeljeni ter da niso nagubani. Med cvetjem in rastlinami naj bo vsaj za 1 centimeter razmaka.
 1. KAKO DOLGO PUSTIMO RASTLINE V STISKALNICI, DA SE PRIMERNO POSUŠIJO? Čas je odvisen predvsem od vrste cvetja in rastline. Za najboljše razultate cvetje v stiskalnici pustimo vsaj 2 tedna, po potrebi dlje. 
 1. KAKO PRAVILNO SHRANIMO STISNJENO CVETJE? Da ohranimo naravno barvo cvetja, stisnjeno cvetje hranimo v zaprtih škatlicah.