V kolikor ste gomolje dalij sadili približno v sredini maja ali kasneje je, tudi glede na vremenske pogoje, sedaj čas, ko se že posvetimo njihovi »oskrbi«.

Dalije za rast potrebujejo predvsem prostor, hranljiv substrat ali zemljo, na oboje smo bili pozorni ob sajenju.

V fazi rasti pa nam za uspešnejšo, zdravo rast rastlin in bujnejše cvetenje pomaga nekaj zelo preprostih napotkov, ki vam bodo vzeli malo časa, doprinesli pa res veliko.  

1. VRŠIČKANJE za BUJNEJŠO RAST

Vršičkanje je vsekakor eno najpomembnejši in hkrati izjemno enostavnih ter hitrih opravil, ki vam bo vzelo manj kot minuto, vašim dalijam pa dalo neverjetno veliko.

Ratline vršičkamo z namenom, da vzpodbudimo njihovo bujnejšo rast, kar bo doprineslo k večjemu številu stebel ter posledično večjemu številu cvetnih nastavkov (cvetov).

Dalije je najugodneje vršičkati v zgodnejši fazi rasti, ko so visoke nekje 15 cm oz. jim raste vsaj 6 parov listov.

Vršičkanje pri dalijah pomeni, da jim odrežemo zgornje poganjke, ki so na višini 3-ga, 4-ga ali 5-ga para listov. Če je steblo višje, odrežemo bolj spodaj, če je nižje višje.

*V kolikor uspemo, to storimo še preden se na dalijah pojavijo cvetni nastavki, saj takrat rastlina že »vlaga« energijo v tvorbo cvetov in rast stranskih poganjkov ne bo tako intenzivna. 

  

Na prvi fotografiji steblo takoj po vršičkanju, na drugi fotografiji sadike dalije se že kažejo stranski poganjki. 

2. ZALIVANAMO REDKEJE IN IZDATNEJE

V fazi rasti sicer zalivamo redkeje, vsaj 1x na teden, odvisno od vremenskih razmer. V primeru visokih temperatur zalivamo pogosteje. Zalivamo zjutraj ali zvečer, bolje izdatneje in redkeje, kot večkrat in z manjšo količino vode.

3. DODAMO OPORO

Različne sorte dalij rastejo različno visoko, nekatere celo do 1 metra in pol. Njihova razvejana, grmičasta rast pa prav tako kar kliče k opori.

Najenostavnejše in tudi zelo učinkovite so oporne palice. Te zapičimo ob posajenem gomolju takoj ob sajenju ali v zgodnji fazi rasti, ko je rastlina še manjša, gomolji pa se še niso razrastli. Tako preprečimo, da bi ob zatikanju palice predrli kakšen gomolj.

Palica naj bo širša in zapičena dovolj globoko, saj bodo stebla dalij skozi čas vedno večja in debelejša.

Ko rastline zrastejo višje, steblo rastline s pomočjo obročkov ali vrvice sproti privezujemo ob palico.

4. DODAJANJE HRANIL S POMOČJO ALG (ALGO - PLASMIN)

Dodajanje hranil je za uspešno rast rastlin vsekakor pomembno. Zaradi zunanjih vplivov (suša, toča), potencialnih škodljivcev in vsestranske, predvsem pa POPOLNOMA NARAVNE sestave (pripravek iz rdečih morskih alg) rastlinam dodamo ALGO - PLASMIN.

Pripravek smo uporabili lani v dokaj pozni fazi rasti (priporočeno je dodajanje že čisto na začetku rasti) in rast rastlin se je dejansko izjemno izboljšala, prav tako so bile rastline zdrave.

UPORABA ALGO-PLASMINA : Litru (1 L) vode primešamo 3-4 g pripravka ter poškropimo po listih. To storimo v sončnem vremenu, saj je takrat absorpcija najučinkovitejša. Po potrebi ponovimo na 7-14 dni.

Več o Algo-Plasminu in njegovi uporabi si lahko preberete tukaj.

5. *OBNOVA POŠKODOVANIH SADIK

Dalije so zelo »trdožive« rastline, saj se po morebitnih poškodbah, boleznih lahko uspešno in dokaj preprosto »obnovijo«. Najbolj občutljive so ravno v fazi rasti oz. v obdobju, ko ženejo (mladi poganjki).

Žal so na vrtu priljubljene med polžki, strigalicami (»štrigle«), kobilicami, ki lahko »poškodujejo« rastlino celo do te mere, da nobeden od poganjkov ne uspe zrasti.

V tem primeru lahko mlado rastlino za nekaj časa presadimo.  Gomolj zelo previdno izkopljemo ter ga presadimo v lonček premera vsaj 16cm. Tak lonec postavimo na mesto stran od potencialnih škodljivcev. Ko si rastlina opomore in se okrepi, jo ponovno presadimo na vrt oz. gredico.