naročilocena
skupaj 0.00
Vaša košarica je prazna 
Na blagajno

VZGOJA IN SPLOŠNE INFORMACIJE o vitezovih zvezdah (amarilisih)

Vse kar morate vedeti pred nakupom in o sajenju najlepših zimskih cvetlic - vitezovih zvezdah oz. amarilisih

1. KDAJ JE PRAVI ČAS ZA NAKUP ČEBULIC? Čebulice vitezovih zvezd (amarilisov) kupimo, ko so na voljo pri ponudnikih, pri nas se to začne v začetku oktobra.

2. NA KAJ SMO POZORNI PRI NAKUPU ČEBULIC? Pri nakupu čebulic smo pozorni na njihovo velikost (večje čebulice zagotavljajo večje število cvetočih stebel). Pazimo, da so čebulice zdrave in na otip trde.

3. KJE IN KAKO HRANIMO ČEBULICE VITEZOVIH ZVEZD (AMARILISOV) PRED SADITVIJO? Čebulice hranimo v temnem, dobro prezračenem prostoru, pri temperaturi okrog 12 stopinj cezija.

4. KDAJ SADIMO ČEBULICE VITEZOVIH ZVEZD? Čebulice sadimo od oktobra do januarja. Da si zagotovimo cvetenje ob božičnih, novoletnih praznikih je najbolje, da čebulice vitezovih zvezd posadimo v začetku oktobra.

5. KAKŠNO VELIKOST LONCA IZBEREMO? Izberemo lonec, ki je vsaj  2 – 4 cm večjega premera kot čebulica vitezove zvezde (amarilisa) in ima na dnu drenažno odprtino.

6. ALI JE ČEBULICE VITEZOVIH ZVEZD (AMARILISOV) POTREBNO PRED SADITVIJO NAMOČITI? Da vzpodbudimo rast rastline, lahko korenine čebulice čez noč ali za cca. 6 ur namočimo v vodo. Pri tem pazimo, da so namočene samo korenine čebulice in ne čebulica.

7. KAKO DOLGO TRAJA, DA VITEZOVA ZVEZDA ZACVETI? Čas od saditve čebulice do cvetenja je ob zagotovitvi optimalnih pogojev nekje med 8-12 tednov. 

8. KAKŠNO LEGO OZ. MESTO POTREBUJEJO PO SADITVI? Po saditvi čebulico prestavimo na sočno mesto oz. čim bliže viru naravne svetlobe. Za to so najbolj primerne okenske police, mizice ob oknih, in podobna mesta.


 

SKRB ZA VITEZOVE ZVEZDE (AMARILISE) OB IN PO CVETENJU

Kako skrbimo za vitezove zvezde ob cvetenju in kako jih ob pravilni negi pripravimo do ponovnega cvetenja

1. KAKO SKRBIMO ZA VITEZOVE ZVEZDE (AMARILISE) OB CVETENJU? Redno zalivamo (1-2 x na teden) in skrbno odstranjujemo odcvetele cvetove. Zelenih listov ne odstranjujemo, saj njihova rast predstavlja hrano za čebulico. 

2. KAKO (POGOSTO) ZALIVAMO VITEZOVO ZVEZDO? Z zalivanjem pričnemo, ko so poganjki čebulice visoki nekje 10-15 cm. Zalivamo s postano vodo sobne temperature 1-2 x na teden, sproti preverjamo vlažnost substrata in pazimo, da se le ta ne izsuši. Pazimo, da ne zalivamo neposredno po čebulici.

3. ALI JE POTREBNA UPORABA GNOJIL IN DRUGIH PREPARATOV? Priporočeno je dognojevanje, pri tem upoševamo priporočila proizvajalcev gnojil.

4. KAKO SKRBIMO ZA RASTLINO PO CVETENJU? Skrbno odstranimo ovenele cvetove, listov NE odstranjujemo, saj si z njimi čebulica pridobiva hranila za ponovno cvetenje. Za rastlino skrbimo kot za ostale sobne rastline. V začetku poletja, oz. po tem, ko mine nevarnost zmrzali čebulicamo lahko presadimo na vrt. 

5. KAKO PRIPRAVIMO RASTLINO K PONOVNEMU CVETENJU? Več informacij najdete tukaj


REZANO CVETJE - Triki za daljšo obstojnost - amarilis v vazi

Ni lepšega kot domače rezano cvetje v vazi. Z nekaj triki pa bo to obstojno še dlje.

VITEZOVE ZVEZDE : zaradi višine steblo vitezove zvezde nemalogdaj odrežemo in raje občudujemo cvetoči amarilis v vazi. Daljšo obstojnost si zagotovimo, če cvetoče steblo dorežemo, ko so cvetovi še v popkih, ki pa se že začnejo odpirati.